نحن قوم أعزنا الله بالإسلام ، فهما طلبنا العزة بغيره ، أذلنا الله

We are the people whom Allah honoured through Islam, so whenever we seek honour other than it, Allah will disgrace us.

The blog is under slow transition to http://specifichumidity.wordpress.com

Sunday, August 09, 2009

Lagu rakyat

Setiap komuniti, ada lagu rakyatnya. Teringat aku, antara lagu rakyat, mungkin rakyat generasi aku, yang berbunyi lebih kurang begini.

Papaku pulang dari kota,
Papaku belikan kereta,
Kereta kecil warna merah,
Boleh ku bawa ke sekolah.

Pong pong pong pong pong pong pong pong pong
Kereta kecil ku berbunyi
Marilah adik mari naik
Boleh ku bawa ke rumah nenek.

Lagu ini menunjukkan beberapa perkara:
1) Papa: Dinyanyikan anak-anak generasi 80-an, yang memanggil bapa mereka Papa
2) Kereta: Kereta bukan satu perkara yang asing dalam satu satu keluarga

Tadi, ketika makan malam, aku terdengar kanak-kanak di restoran tersebut menyanyikan lagu tersebut dengan versi sedikit berbeza:

Papaku pulang dari kota,
Papaku belikan kereta,
Kereta kancil warna merah,
Boleh ku bawa ke sekolah.

Pong pong pong pong pong pong pong pong pong
Kereta kancil ku berbunyi
Marilah adik mari naik
Boleh ku bawa jumpa nenek.

* nampak gaya, kereta kancil dah jadi sangat famous. Generasi 2000-an

8 Comments:

Anonymous maryam said...

indication lain juga

kanak2 skarang dh dibelikan kereta seawal umur
walaupun belum ada lesen
kalau dulu cume diberi kereta kecil

almost similar situation
dak asrama spb dh bawa laptop siap dgn broadband ke asrama.


and 'adik' disitu mungkin girlfriend, jadi bawak girlfriend naik kancil merah utk jumpa nenek...huhu

7:58 AM  
Blogger husna afifi said...

oh
teringat masa beraya kat kpg

masa budak2 datang minta duit raya

una tanya la

una : nak g mana lepas ni?
budak2: 'jalan, jalan..cari awek'..dgn nada lagu jalan2 cr mkn

hohoho

nk blnja awek ngn duit raya
dasyat budak2 kecik la ni!

1:25 PM  
Blogger ahmad syafiq al-gonzalez said...

dunia da berubah.

lpas ni maybe myvi

pastu keretapi

pastu mungkin kapal selam

2:53 PM  
Anonymous SK said...

1. Mungkin kereta kancil sahaja yang mampu dimiliki oleh penyanyi-penyanyi tadi sbb mereka bukan tergolong dari kalangan yg tahu scrutinise NEP.

2. Dulu kau tak bawak girlfriend (kini isteri) pi jumpa nenek naik kancil ke? Patutla dia marah.

3:14 PM  
Anonymous zacharias said...

Maryam:
Yes, kecik2 dah ada kereta. Dan parents makin rajin belikan kereta untuk anak2. Tak percaya, pergi sahaja ke IPT di malaysia. Kawan saya ada sorang, bapak belikan kereta time form 5 lagi sejurus dapat lesen. Kawan kak asma (seorang dr), bapak bagi honda city walaupun takde lesen. (itu yang bila drive bergesel dengan orang tu, tak reti nak reverse. haha)

Una:
memang ramai dah bercinta dari kecik. Maklumlah, pelaburan masa depan.

Syafiq:
Camner la nak tau kenderaan masa depan. Tapi anak toke balak kat curtin tu, sure tak kancil punya. Kurang2, honda/bmw

SK:
Kalau mereka yang berkemampuan, dan reti scrutinise NEP, mungkin nyanyi lagu ni.

My papa come home from the city
My papa bought me one ferrari
My ferrari is red and shiny
I can take to street racing

vroom vroom vroom vroom vroom vroom vroom vroom vroom
My ferrari is all so noisy
come hot chicks, come give me company
We find cheap motel in the city

9:26 PM  
Blogger Zacharias said...

My papa come home from Italy
My papa bought me one ferrari
My ferrari is red and shiny
I can take the car to the city

vroom vroom vroom vroom vroom vroom vroom vroom vroom
My ferrari is all so noisy
come hot chicks, come keep me company
We find cheap motel in the back alley

9:54 PM  
Blogger ihsan_huhu said...

ala.. biasa la teknologi berubah2. dak2 skang mane main hadiah bodo2, besday2 nk hadiah wii la iphone la, syafiq pon dlu gile digimon pe.. hahahaha

mmg berbakat buat lagu, boleh jadik ramli sarip bersuara saleem hahahaha!

1:41 AM  
Blogger Zacharias said...

adam dan hawa.. (gaya ramli sarip)
engkau bagai air yang jernih (gaya salim)

persamaan: suara serak.
perbezaan: saiz perut

9:20 PM  

Post a Comment

<< Home