نحن قوم أعزنا الله بالإسلام ، فهما طلبنا العزة بغيره ، أذلنا الله

We are the people whom Allah honoured through Islam, so whenever we seek honour other than it, Allah will disgrace us.

The blog is under slow transition to http://specifichumidity.wordpress.com

Sunday, July 30, 2006

Bila Siti Kahwin

مَّا أَفَاء اللَّهُ عَلَى رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرَى فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ كَيْ لَا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الْأَغْنِيَاء مِنكُمْ وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

59:7 What Allah has bestowed on His Messenger (and taken away) from the people of the townships,- belongs to Allah,- to His Messenger and to kindred and orphans, the needy and the wayfarer; In order that it may not (merely) make a circuit between the wealthy among you. So take what the Messenger assigns to you, and deny yourselves that which he withholds from you. And fear Allah. for Allah is strict in Punishment.

Bila Siti dan Datuk K yg kaya raya kahwin, hampir semua benda orang sponsor. Dahla duit derang melebih-lebih, kahwin pun orang lain tanggung. Dahlah kaya, tido berbumbung, makan tanggung, berak cangkung.. apa lagi mau?

Ada pula orang yang kurang bernasib baik, nak kahwin takde duit. Yang miskin ni, takde pulak orang nak sponsor. Government pun tak membantu. Bila banyak gejala sosial, semua salahkan orang lain.

Hai, nak buat camner.. Kereta kastam rampas, lelong murah-murah, hanya dapat kat golongan kerabat raja, datuk2 dan orang2 tertentu. Kereta worth RM200k, jual RM20k, dan depa2 ni pun berlagak. Baca aje kes MP jasin, frust sebab tak dapat kereta idaman. Cuba bagi kereta ni pada orang2 yang kurang mampu, biar depa jual, depa pun dapat la duit lebih sket, boleh sara anak bini..

Ini la hakikat negara kita. Harta hanya berlegar-legar di kalangan orang kaya sahaja. Macam mana nak break the cycle? I have no idea at all. Mungkin yang berilmu lebih boleh tolong nasihat..

Entah, sedih melihat jurang ekonomi sesama umat melayu di negara sendiri semakin besar. Tak dinafikan, ada yang malas berusaha. Tapi, ramai yang bekerja dengan jujur, amanah, tulus mulus, dan sebab itu tak dapat promotion. tak dapat naik pangkat..

Kat malaysia ni, ada beberapa cara nak jadi kaya/glamer..

1) jadi artis tru AF etc
2) masuk UMNO, dan join kelab yang betul (at the moment, team khairy)
3) buat kerja2 gila, supaya senang dapat gelaran Dato'/Datuk, harap2 dapat kawin dengan celebrity atau orang2 kaya
4) cara2 lain...

hasilnya:
1) artis yang glamer seasonal, jadi histeria satu negara. orang spend berjuta ringgit sms. seronok la tengok anak bangsa sendiri spend duit bodoh2. yang kaya AK.
2) golongan yang kaya sebab dapat kontrak. nanti orang lain naik, dia pun hilang kontrak. benkrap etc. ataupun, first round jadi kaya, pastu tak reti nak manage kekayaan. maka jatuh tersungkur balik. tgk aje amin shah, halim saad etc.
3) dapat datuk, glamer kejap. kalau kawin dgn artis, selalu kejap je cerai. kalau tahan lama, alhamdulillah..
4) golongan2 lain..

kesimpulan, jadi la golongan mana pun yang korang nak. yang penting, ingat kekayaan akan ditanya Tuhan jalan mana ia dibelanjakan...

12 Comments:

Blogger ihsan_huhu said...

hoho..btol2.. pastuh dh jadik artis dh femes putus tunang lak... huh

5:34 PM  
Anonymous sapentah said...

cara2 lain: jadi silent milionaire, kaya dapat duit dr internet.

hasilnya: mereka akan declare bila dah betul2 kaya, dan memberikan sumbangan pengetahuan dan perkhidmatan kpd org lain yg bercita-cita nak jadi kaya. cthya irfan khairi, insyaAllah klu gol.ini ramai kat Malaysia, tenggelamlah gol. spt di atas.

8:16 PM  
Anonymous azad said...

To my knowledge, there are quite a few reasons why people are searching for wealth and glamour like crazy...

1)hati kosong, turutkan napsu yg beso, trying to get the satisfaction from the material gain
2)trying to prove to someone that they could do it (out of their own obsess or by being affected thru heavy criticism)
3)trying some new challenge everyday, to feel the satisfaction from gaining it.

Reason 1
-tak sedar yg everything comes from God, and He could easily take it back from us

Reason 2
-not too bad for a reason

Reason 3
-not too bad as well

Personally, thru reading, consulting people, deep thinking, true satisfaction comes from inside. It comes from our harmonious emotion n contentment. Everything is already within us.

Kenapa org nak kaya?
-sebab nak beli barang yg ske ske byk byk
Kenapa?
-sebab best n dapat kepuasan

n d circle goes on....

We have d power to create satisfaction within ourselves. And from that step, we could achieve anything we could've ever imagined

-opinion dari org yg biasa-

12:56 AM  
Anonymous azad said...

Org2 kaye yg korup pun....ingat, people come people go....

aku tak tau sgt cara nak get those top dogs in malaysia to spare some money to the needies, tapi pendapat aku, let's didik ourselves n the community, besok besar nak jadi apape pun, jangan korap....

terrible terrible

12:59 AM  
Blogger Zacharias said...

aku teringin nak jadi dr, buat reconstructive surgery kat tempat perang..

tapi aku jadi engineer, pastu tak tau nak wat per..

jgn korap, kurap dan kayap

3:07 AM  
Blogger Zacharias said...

“If you seek in this world what suffices you,
then know that the least of this world will suffice you,
but if you seek from this world what will fulfill you —
because you are not fulfilled by what suffices you —
then there's nothing in this world that will fulfill you.”


The coke will always be too flat or too fizzy

3:09 AM  
Blogger ihsan_huhu said...

billionaire yg donate 80% harte die kat bill gates nyer charity organisation tuh... xislam pon n xberiman pon...

2:27 PM  
Anonymous azad said...

people dont need to become muslims to donate
people dont need to become muslims to be compassionate

corrupted ppl see others as their opportunity, in any way you can imagine. no friends, no foes, just interest

sebab tu la org femes pun ada org nak sponsor
sebab tu la perangai cam haram pun still ada kat 'atas'
sebab tu la ......dan mcm2 lagi

2:47 PM  
Anonymous ntahsape said...

Kenapa org nak kaya?
-sebab nak beli barang yg ske ske byk byk
Kenapa?
-sebab best n dapat kepuasan

*******
ada jugak org nak kaya nak buat kebajikan, nak tambahkan pahala n nak bantu bangsa sendiri terutamanya MELAYU, tp rasanya secotet je org mcm ni kat malaysia.erk klu x silap sorang
jer kot.
*******
tu pasal sekarang digalakkan memakai open source OS, kurangkan pakai product bill gates sbb sy dpt tahu bill gates pun ada sangkut paut dgn Y*****..

-sekadar yg tahu-

6:12 PM  
Blogger Zacharias said...

ada orang kaya nak buat baik. tapi sikit. ramai bila kaya, lupa cita2 nak jadi baik dulu. bila kita bercakap, kita selalu bercakap secara general. pasti, ada pengecualian.. sudah pasti... masalahnya, general nya tak camtu..


apa masalah sangkut paut dengan yahudi? ini racism. nabi tak ngaku ummat beb orang yang racist..

kita kena study balik isu racism n zionism.. sayang, ramai orang tak faham, dan ramai buat2 tak faham. serta ramai tak mahu faham..

-saya anti zionis, bukan anti yahudi-

5:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

zionis itu terdiri dari orang yahudi, dan yahudi itu adalah musuh orang islam. sudah tertera di dalam al-quran.
-saya anti orang yg menindas org islam-

7:41 AM  
Blogger badut paat said...

di malaysia, its who do you know. bukan what and how you know things.

yang tak plan ke apa, apa pun dia tak tahu.

yang tak nak maju, dia tak mahu belajar macam mana orang buat.

tapi ada juga yang tahu tiga-tiga sekali, cuma don't feel like doing it.

wallahua'lam.

7:07 AM  

Post a Comment

<< Home