نحن قوم أعزنا الله بالإسلام ، فهما طلبنا العزة بغيره ، أذلنا الله

We are the people whom Allah honoured through Islam, so whenever we seek honour other than it, Allah will disgrace us.

The blog is under slow transition to http://specifichumidity.wordpress.com

Saturday, February 28, 2009

Dapur Bujang

There's this TV programme called Dapur Bujang (Bachelor's Kitchen). Well I kind of like watching it every Sunday. But there are times when I feel like my cooking skill (however infesior it is) is being insulted by this programme.

Today's menu is: Salad mangga (mango salad)

1) Take daun salad (lettuce)
2) Prepare some slices of mango
3) Put them together in a bowl, and put God-knows-what oil
4) Yeay, the salad manga is ready.


Menu 2: Fruit with Yoghurt

1) Prepare slices of apple, orange, grapes and strawberry.
2) Put them all on a lidi sate (Sate stick).
3) Arrange them on a plate.
4) Take fruit yoghurt, and splash it around the plate.
5) Now you have the Fruit with Yoghurt

Hmm, I do feel like this is an insult to male intelligent. However, comes to think of it, there may be many men who do not know how to cook, and feel the programme really helps them in preparing the food that may be able to ambil hati their girl friends...

Oh, in case you do not know, the programme is followed by another programme named Stylo: a male magazine that teaches you how to apply perfume, where to put them, and do not put them below your umbilicus

Sesetengah lelaki beranggapan merokok memang perlu supaya kelihatan jantan

Monday, February 16, 2009

PPSMI

PPSMI
"Orang melayu harus dipaksa menguasai Bahasa Inggeris. PPSMI akan membolehkan mereka berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan baik"

Apa la mangkuk sangat orang yang komen di TV3. Kalau nak pandai bahasa inggeris, bagi la subjek yang banyak membaca. Sejarah ke, ini matematik. Apa beza + - dalam bahasa apa pun. Dan argument masuk universiti susah nak belajar, lagi la pelik. Aku ada kawan yang waktu sampai UK, haram tak reti cakap inggeris. He spoke arabic, french, berber. Kejap je dia pick up english, and score first class, sambung PhD etc. Sekarang bekerja jadi researcher di University of Cambridge. 

"Semakin ramai yang fasih dalam bahasa inggeris". Bodoh, tunjukkan kaitan kefasihan dengan matapelajaran bahasa sains dan matematik.

ELIZABETH WONG
Aku makin menyampah la tengok Buletin Utama Tv3. Memang super pengampu. Isu Elizabeth Wong pun, pendapat yang keluar semua anti Elizabeth.

Aku pun takde la kenal Elizabeth Wong ni, tapi, apa perasaan korang kalau gambar kakak korang (yang pakai tudung) keluar kat internet tak pakai tudung? Gambar tu ambik kat rumah, tapi somehow, keluar kat internet. Sure korang marah, kan? Tapi kena la investigate macam mana gambar tu keluar. Mungkin ada orang yang mengendap rumah kita ke, then keluarkan ke hape.

Beza dengan Chua Soi Lek, yang BERZINA. 

Soalan: Salahkah berpakaian separuh bogel dalam rumah? dalam bilik air? TAK SALAH. Jadi yang salah adalah orang yang ambil dan sebarkan gambar. Sama macam kes Nasha Aziz. Salahkah berzina dalam rumah? SALAH. KAT MANA PUN SALAH. Jadi Chua Soi Lek, apa pun, tetap la salah.

LAIN-LAIN
Sekarang, aku lebih banyak masa spend di luar PD. Hujung minggu di Penang. Baru ni, ketika nak meletak kereta di LCCT, nampak satu kereta terbabas, melanggar kerb, dan pecah oil pan, habis keluar semua minyak hitam dan enjin berasap.

Pagi tadi, book tiket ke Penang lagi, salah beli tiket, hangus RM40.

Thursday, February 05, 2009

Sabarlah sahabat sahabat di Perak

Sabarlah sahabat-sahabat di Perak. Memang perjuangan islam itu penuh dugaan dan mehnah. Sengsara HAMAS di palestin pun kerana FATAH, bukan yahudi semata. Maka sudah lumrah perjuangan jatuhnya gerakan islam itu kerana ada muslim yang menjadi dalangnya.

3:139 So lose not heart, nor fall into despair: For ye must gain mastery if ye are true in Faith.

Sabar lah.


Tuesday, February 03, 2009

Pass the exam

Alhamdulillah, despite of all the hiccups I had prior to the API 570 exam last december, I managed to pass. Total score 136/150. Alhamdulillah, not bad. Passing mark 109.

Paper 1: Open Book: 4 hrs: 50 Questions
Paper 2: Close Book: 4 hrs: 100 Questions

Hiccups:

1) Did not have enough time to do my revision: I only started doing revision 3 days before the exam. And that is because I was allowed exam leave.

2) My wedding preparation was quite at its peak, I was busy folding the invitation cards, more than thinking of the exam.

3) My brother coming home after many years. I was paying more attention to the co-ordination work, rather than the exam. I even went out 1.5hrs earlier for paper one, but my brother left the hotel already.

4) Others..

Alhamdulillah, all went well. I was not expecting this grade.

Berkat doa semua, especially my parents...
video
video